Vælg den rigtige polermaskine – Vores guide til valg af polermaskine!

Vi får ofte spørgsmålet; “Hvilken type polermaskine skal jeg vælge?”.
Svaret er ikke altid entydigt, for valget af maskine afhænger af flere ting.
Måske kan du ikke nøjes med en enkelt maskine – måske kan du.

I sidste ende, er valget altid op til dig – men her giver vi dig lidt input som vi håber vil gøre dit valg nemmere. Læs nedenfor og bliv klogere på, hvilken polermaskine der passer til netop dit behov.

Valg af polermaskine

Først lidt generelt om typer af polermaskiner:

Der findes overordnet to typer af maskiner på markedet. Dual Action maskiner og Rotary maskiner.

Dual Action maskinen

Dual Action betyder direkte oversat, en maskinen der laver 2 forskellige rotationer. Dvs. at samtidig med skiven tager en rotation, foretager skiven også en 8-tals bevægelse. Samlet kaldes det en orbital bevægelse.
Fordelen ved denne orbitale bevægelse, er at skiven rammer samme område, fra flere forskellige retninger. Det betyder, at området hvor skiven rammer bliver mere jævt poleret. Og en mere jævn polering, minimerer hologrammer og skygger efter poleringen.
Når maskinen samtidig laver denne orbitale bevægelse, flyttes friktionen og hermed varmen til et større område. Dette minimerer risikoen for at brænde gennem lakken.
Det betyder også, at Dual Action maskinerne overordnet er de mest sikre maskiner i brug !

Dette er ikke ensbetydende med, at Dual Action maskiner kun er for begyndere. 9 ud af 10 professionelle bruger primært Dual Action i deres setup.

Rotary Maskinen

Rotary betyder ligeledes direkte oversat: Rotation. Og det er også det maskinen gør; Laver en direkte rotation.

En direkte rotation kombineret med en hurtig roterende skiver, giver helt generelt et hurtigere resultat. Dvs. en Rotary fjerner hurtigere lak.
Men dette er ligeledes dens ulempe i de utrænede hænder.

Med lad vær med at lad dig skræmme af det. Hvis du gerne vil have en Rotary, så køb en. Vi synes fordelen overskygger den lille ulempe den kan have.

Hvilken polermaskine anbefaler vi så?

Alt andet end lige, plejer vi at sige at Dual Action maskinen er det foretrukne valg til nybegynderen.
Med sådan en maskine, skal du næsten vende den på hovedet med skiven opad for at lave skader i lakken. Du skal i hvert fald bære dig meget uheldigt ad !

Når det så er sagt, så kan du sagtens gå ombord i Rotary maskinen – hvis du har en ydmyg tilgang til den og gerne vil bruge tiden på at lære og bruge den.

Der ingen af maskinerne, der er “bedre” end andre. Forstået på den måde, at hver maskine kan opfylde forskellige behov – men på hver deres måde. Herudover, så har smag også meget at sige. Nogle kan lide at arbejde med så små skiver/områder som muligt – andre så store skriver/områder som muligt.

Det skal du være opmærksom på ved valg af Dual Action Maskine:

Når du skal vælge din Dual Action maskine, bør du starte med at overveje hvad du skal bruge den til.

Er det til din almindelige personbil, campingvognen, lastbilen eller motorcyklen – måske dem alle sammen? Helt grundlæggende handler det om – hvor store er de flader den primært skal køre på.

Så, jo større emne – des større maskine/bagskive. Der er dog en men – men det kommer vi til.

Skivens udsving og skivens størrelse:

Det aller vigtigste, i dit valg af maskine er – hvilke størrelse skive/skiver kan den køre med, samt hvor store udsving laver skiven når den roterer.

Jo større udsving og skive, jo mere effektiv og jo hurtigere kan maskinen arbejde. Det er rigtig godt på store flader. Men ud mod hjørner og kanter, ønsker du en maskine der kører med lavest muligt udsving og mindst muligt skive – for at minimerer trykket mod kanterne og for at maskinen er nemmere at styre.
Som eksempel, så er det ikke optimalt at polerer ud mod kanten på en dør eller kølerhjelm med en 6¨ skive på 21 mm udsving.

Og du finder ikke en maskine der kan begge dele. Derfor, hvis du kun ønsker en maskine – så vil du gå lidt kompromis her !

Fysiske udformning og kræfter:

Vores maskiner har forskellige udformninger, vægt samt kræfter.
Det er selvfølgelig vigtig, hvordan maskinen føles i dine hænder. Men der kan vi sige, at det er oftes ikke det som hverken vi eller vores kunder ser som et problem.

Maskinens kræfter, følger typisk den fysiske udformning af maskinen. Og maskinens kræfter på en Dual Action maskine er afgørende for hvordan den performer på kurve, mod kanter – og steder hvor skiven ikke kører plant. Jo stærkere maskinen er, jo nemmere vil den have ved at holde skiven roterende. Og det betyder et mere jævnt resultat.

Så hvilken maskine skal du så vælge ?

Så lille en maskine som muligt !?

Vælger du vores mindste maskine, vil du kunne polerer 90% af din bil uden problemer. Bevares, det vil tage noget længere tid, men en lille let maskine er super let at arbejde med – og du vil få et godt resultat på hele bilen.

Har du en MC – så er sådan en ideel.

Vores anbefaling:
Krauss Shinemaster S75

“Jaaa – men det må gerne gå lidt hurtigere”;
Så bør du gå efter en som kan køre med minimum 2 størrelser. Så har du muligheden for at komme tæt på kanter og lave gode resultater her – samt en maskine hvor det ikke tager for lang tid at lave store områder.

Vores anbefaling:
Krauss DB 5800-S
Krauss Shinemaster S8

“Hvis jeg så gerne vil investerer i 2 maskiner” ?

Er du frisk på 2 maskiner, så vælg en maskine der kan køre på små områder, med lille udslag – samt en maskine som kan køre på store områder med stort udsalg.
Så vil du være fuldt dækket.

Vores anbefaling:
Krauss Shinemaster S75 & Krauss Shinemaster S8 eller S15

“Jeg polerer primært på store flader, og det betyder ikke så meget at resultatet langt kanter er helt perfekt”

Så vælger du en af det store maskiner der kører med enten 5¨eller 6¨ bagskiver og med masser af power !

Vores anbefaling:
Krauss Shinemaster S21

Det skal du være opmærksom på ved valg af Rotary maskine:

Overvej om du har både tiden og lysten til at lære at bruge en Rotary maskine. Det skal ikke ses som en skræmmekampagne, men læringskurven for brugen af en Rotary er bare stejlere end med Dual Action maskinen. Men når du ført har lært at mestre Rotary maskinen, så kan du opnå fantastiske resultater – hurtigt !

Ved at maskinen kun tager en lige rotation, kan dette godt give lidt ustabilitet i kørslen. Og den lige rotation genererer varme – så det handler også om at få bevæget skriven – samtidig med at det er vigtig at holde den plan med overfladen.

Gør du ikke det, så øver du risikoen for at brænde gennem lakken, lave lange kedelige skygger, hologrammer og generelt bare et ujævnt resultat.

Mulighed for at opgraderer med fedt grej:

Med en Rotary har du i fremtiden mulighed for at tilkøbe nogle fede adaptere, så du vil kunne køre med skiver helt ned til 1¨. Måske endda mindre. Det gør det lige pludselig til et fantastisk stykke legetøj til nørden.

Med helt små skiver, lange adaptere mv. – vil du får mulighed for at polerer helt trænge steder, hvor det ikke er muligt at komme til at polerer med helt de allerede fhv. små 3¨ skiver. Men mere om det i fremtiden !

Vores anbefaling:

Krauss Superpolish P7 Rotary

Konklusion

Vi håber at overstående guide gav dig lidt input til dit valg af polermaskine. Er du fortsat i tvivl – så tøv ikke med at kontakte os. Så hjælper vi gerne med at finde ud af hvilken maskine du har behov for !