Vælg den rigtige polermaskine – Vores guide til valg af polermaskine!

Vi får ofte spørgsmålet; “Hvilken type polermaskine skal jeg vælge?”.
Svaret er ikke altid entydigt, for valget af maskine afhænger af flere ting.
Måske kan du ikke nøjes med en enkelt polermaskine til din bil eller mc – måske kan du.

I sidste ende, er valget altid op til dig – men her giver vi dig lidt input til hvad vi mener, der er den bedste polermaskine. Læs nedenfor og bliv klogere på, hvilken polermaskine der passer til netop dit behov.

Vælg den rigtige polermaskine

Polermaskine til bil – generelt om typer af polermaskiner:

Der findes overordnet to typer af maskiner på markedet som du kan bruge til bil polering. Dual Action polermaskiner og Rotary polermaskiner.

Dual Action polermaskine

Dual Action betyder direkte oversat, en maskinen der laver 2 forskellige rotationer. Dvs. at samtidig med skiven tager en rotation, foretager skiven også en 8-tals bevægelse. Samlet kaldes det en orbital bevægelse, og dermed kaldes en  Dual Action polermaskine og for en orbital polermaskine.

Fordelen ved denne orbitale bevægelse, er at skiven rammer samme område, fra flere forskellige retninger. Det betyder, at området hvor skiven rammer bliver mere jævnt poleret. Og en mere jævn polering, minimerer hologrammer og skygger efter poleringen.

Når maskinen samtidig laver denne orbitale bevægelse, flyttes friktionen og hermed varmen til et større område. Dette minimerer risikoen for at brænde gennem lakken.
Det betyder også, at Dual Action maskinerne – overordnet – er de mest sikre maskiner i brug !

Dette er ikke ensbetydende med, at Dual Action maskiner kun er for begyndere. 9 ud af 10 professionelle bruger primært Dual Action i deres setup.

Rotary Polermaskine

Rotary betyder ligeledes direkte oversat: Rotation. Og det er også det maskinen gør; Laver en direkte rotation. Mange vil også kalden den for en excentrisk polermaskine.

En direkte rotation kombineret med en hurtig roterende skive, giver helt generelt et hurtigere resultat. Dvs. en Rotary fjerner hurtigere lak. Mestrer du Rotary polermaskinen, vil du kunne opnå hurtigere lakkorrektion end med en Dual Action polermaskine. 

Rotary Maskinen har længe været lidt sat tilbage i lyset efter dual action maskinens kom frem. Det er lidt synd, fordi det er den mest effektive maskine – og den kan lave lige så flotte resultater som en Dual Action Polermaskine. 

Ulempen med en Rotary polermaskine, er at i de utrænedes hænder vil kunne påføre lakken skade. Rotationer på små område længe af gangen, generere varme og friktion som kan betyde lakskader. 

Med lad vær med at lad dig skræmme af det. Hvis du gerne vil have en Rotary, så køb en. Vi synes fordelen overskygger den lille ulempe den kan have.

Hvilken polermaskine anbefaler vi så?

Alt andet end lige, plejer vi at sige at Dual Action maskinen er det foretrukne valg til nybegynderen. Og du kan sagtens få en model, der er en professionel polermaskine, som er samme model som klargøringsværksteder benytter.

Med sådan en maskine, skal du næsten vende den på hovedet med skiven opad for at lave skader i lakken. Du skal i hvert fald bære dig meget uheldigt ad !

Når det så er sagt, så kan du sagtens gå ombord i Rotary maskinen – hvis du har en ydmyg tilgang til den og gerne vil bruge tiden på at lære og bruge den.

Der ingen af maskinerne, der er “bedre” end andre. Forstået på den måde, at hver maskine kan opfylde forskellige behov – men på hver deres måde. Herudover, så har smag også meget at sige. Nogle kan lide at arbejde med så små skiver/områder som muligt – andre så store skriver/områder som muligt.

I dag findes der også polermaskiner uden ledning. De giver en frihed man ikke få i maskiner med ledning og er utrolig nemme at gribe og gå igang med polere. Maskinerne er farlige at prøve – for har man først prøvet en på batteri – så kan det være svært at gå over til en maskine med ledning igen 🙂 Se vores udvalg af trådløse maskiner fra FLEX her

Det skal du være opmærksom på ved valg af Dual Action Maskine:

Når du skal vælge din Dual Action polermaskine, bør du starte med at overveje hvad du skal bruge den til.

Er det til din almindelige personbil, campingvognen, lastbilen eller motorcyklen – måske dem alle sammen? Helt grundlæggende handler det om – hvor store er de flader den primært skal køre på.

Så, jo større emne – des større maskine/bagskive. Der er dog en men – men det kommer vi til.

Skivens udsving og skivens størrelse:

Det aller vigtigste, i dit valg af maskine er – hvilke størrelse skive/skiver kan den køre med, samt hvor store udsving laver skiven når den roterer.

Jo større udsving og skive, jo mere effektiv og jo hurtigere kan maskinen arbejde. Det er rigtig godt på store flader. Men ud mod hjørner og kanter, ønsker du en maskine der kører med lavest muligt udsving og mindst muligt skive – for at minimerer trykket mod kanterne og for at maskinen er nemmere at styre.
Som eksempel, så er det ikke optimalt at polerer ud mod kanten på en dør eller kølerhjelm med en 6¨ skive på 21 mm udsving.

Og du finder ikke en maskine der kan begge dele. Derfor, hvis du kun ønsker en maskine – så vil du gå lidt kompromis her !

Fysiske udformning og kræfter:

Vores maskiner har forskellige udformninger, vægt samt kræfter.
Det er selvfølgelig vigtig, hvordan maskinen føles i dine hænder. Men der kan vi sige, at det er oftes ikke det som hverken vi eller vores kunder ser som et problem.

Maskinens kræfter, følger typisk den fysiske udformning af maskinen. Og maskinens kræfter på en Dual Action maskine er afgørende for hvordan den performer på kurve, mod kanter – og steder hvor skiven ikke kører plant. Jo stærkere maskinen er, jo nemmere vil den have ved at holde skiven roterende. Og det betyder et mere jævnt resultat.

Så hvilken poleringsmaskine skal du så vælge ?

Så lille en maskine som muligt !?

Vælger du vores mindste poleringsmaskine, vil du kunne polerer 90% af din bil uden problemer. Bevares, det vil tage noget længere tid, men en lille let maskine er super nem at arbejde med – og du vil få et godt resultat på hele bilen.

Søger du en polermaskine til MC – så er sådan en ideel.

Vores anbefaling:
Lille Dual Action Polermaskine eller FLEX PXE 80

“Jaaa – men det må gerne gå lidt hurtigere”;
Så bør du gå efter en poleringsmaskine som kan køre med minimum 2 størrelser. Så har du muligheden for at komme tæt på kanter og lave gode resultater her – samt en maskine hvor det ikke tager for lang tid at lave store områder.

Vores anbefaling:
Dual Action Polermaskine med 8mm udsving

“Hvis jeg så gerne vil investere i 2 maskiner” ?

Er du frisk på 2 polermaskiner, så vælg en maskine der kan køre på små områder, med lille udslag – samt en maskine som kan køre på store områder med stort udsalg.
Så vil du være fuldt dækket til alle opgaver som du kan komme ud for når du skal lave bilpolering med maskine. 

Vores anbefaling:
Lille Dual Action Polermaskine & Dual Action Polermaskine med 15 mm udsving.

 

“Jeg polerer primært på store flader, og det betyder ikke så meget at resultatet langs kanter er helt perfekt”

Så vælger du én af det store maskiner, der kører med enten 5¨eller 6¨ bagskiver og med masser af power !

Vores anbefaling:
Dual Action Polermaskine med 15 mm udsving.

Dual Action Polermaskine med 21mm udsving.

Det skal du være opmærksom på ved valg af Rotary polermaskine:

Overvej om du har både tiden og lysten til at lære at bruge en Rotary maskine. Det skal ikke ses som en skræmmekampagne, men læringskurven for brugen af en Rotary er bare stejlere end med Dual Action polermaskinen. Men når du først har lært at mestre Rotary maskinen, så kan du opnå fantastiske resultater – hurtigt !

Ved at polermaskinen kun tager en lige rotation, kan dette godt give lidt ustabilitet i kørslen. Og den lige rotation genererer varme – så det handler også om at få bevæget skiven – samtidig med at det er vigtig at holde den plan med overfladen.

Gør du ikke det, så øver du risikoen for at brænde gennem lakken, lave lange kedelige skygger, hologrammer og generelt bare et ujævnt resultat.

Mulighed for at opgradere med fedt grej:

Med en Rotary har du i fremtiden mulighed for at tilkøbe nogle fede adaptere, så du vil kunne køre med skiver helt ned til 1¨. Måske endda mindre. Det gør det lige pludselig til et fantastisk stykke legetøj til nørden.

Med helt små skiver, lange adaptere mv. – vil du får mulighed for at polere helt trænge steder, hvor det ikke er muligt at komme til at polerer med helt de allerede fhv. små 3¨ skiver. Men mere om det i fremtiden !

Vores anbefaling:

Rotary Polermaskine

Konklusion – valg af polermaskine til bil

Vi håber at overstående guide gav dig lidt input til dit valg af polermaskine. Er du fortsat i tvivl – så tøv ikke med at kontakte os. Så hjælper vi gerne med at finde ud af hvilken maskine du har behov for !

Se hele vores udvalg af polermaskiner her>>